Asociatia Cercul Farmacistilor Bucuresti
SCOP SI OBIECTIVE

RAPORT DE ACTIVITATE

Statutul SRIF
Regulament SRIF
Consiliul Director SRIF

STATUTUL SOCIETATII ROMANE DE ISTORlA FARMACIEI

perioada 2009-2012
perioada 2006-2009


REGULAMENTUL SOCIETATII ROMANE DE ISTORIA FARMACIEI
 
Parteneri:
Muzeul de Istoria Farmaciei
Untitled Document
Colectia Muzeala de la Facultatea de Farmacie - Iasi (Fondul Martian Cotrau)
 
Pentru a fi un bun farmacist trebuie sa cunosti atat trecutul cat si prezentul acestei profesii.
Regretatul prof. dr. doc. Martian Cotrau de-a lungul anilor a fost preocupat de infiintarea unui muzeu de istoria farmaciei ca baza de invatamant pentru studenti.
Profesorul a reusit sa adune numerose carti, documente, manuscrise, obiecte farmaceutice si tablouri ce constituie Colectia Muzeala de Istoria Farmaciei din Iasi, oferind celor interesati date semnificative asupra trecutului profesiei noastre.
Colectia Muzeala de Istoria Farmaciei de la Facultatea de Farmacie din Iasi cuprinde multiple tipuri de exponate, pentru care merita sa consemnam:
- Documente vechi: dintre care o importanta deosebita o reprezinta cele semnate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In timpul domniei sale organizarea serviciului medical in Principatele Unite este incontestabila: acum apare cea dintai Farmacopee Romana si prima lege sanitara. Valeriu Bologa denumeste acesta perioada (perioada Unirii si a deceniilor imediat urmatoare) "etapa organizatorica" a istoriei medicinii romanesti.
- Cartile in numar de 327, de o valoare inestimabila ne prezinta pas cu pas istoria dezvoltarii stiintelor farmaceutice de-a lungul veacurilor .
- Prima Farmacopee Romana (1862): una din primele farmacopee din sud-estul Europei.
- Alte carti importante sunt: Index Medico Pharmaceutique (N.T. Deleanu si I. Coniver, 1937), Formularul preparatelor galenice (pentru laboratoare si farmacii) a lui Emil Belcot (1946), Memento terapeutic a lui George A. Dumitrescu Manuk (1928), Curs de chimie neorganica a lui Longinescu, ed. XVIII, 1932, Cultura si recolta plantelor farmaceutice a lui Grintescu (1945) precum si Revista Farmacia (nr. 1-1926): organul Asociatiei Generale a farmacistelor din Romania.
- Alte carti de mare valoare existente in colectia muzeala sunt: Farmacopeea Universales (1851); Formulaire des Medicamentes Nouveaux (1914) a lui Limousin, Annales Merck, Bulletin de la Federation Internationale Pharmaceutique (1949); Traite de Chemie Toxicologique a lui Ogier (1899); Analyse Chemique quantitative (1891) a lui - Fresenius .
- Colectia mai cuprinde 63 recipiente farmaceutice vechi de diferite forme si marimi din portelan, lemn, metal, sticla. O importanta deosebita o reprezinta vasul din lemn de Quina, o figura antropomorfa de ritual medical cultura Cucuteni si un mojarul din 1914.
- Din instrumentarul farmaceutic-medical in colectie se gaseste o balanta de epoca, un pilular, forma pentru supozitoare si primul tub Rontgen din Romania confectionat de profesor Dragomir Hurmuzescu .
- S-au adunat 71 de produse farmaceutice apartinand unor laboratoare si firme de prestigiu din tara si din strainatate dintre care amintim: 3 produse farmaceutice ambalate in cutiute speciale de la Farmacia Nationala La Fortuna a lui Skarlat Konya din Iassi, Benerva Forte - produs Hoffman La Roche, Cloroform Merck, Glanduitrin - preparat de Laboratoarele de Stat, Centrala Industriei Chimice Farmaceutice Bucuresti.
- Tablourile si fotografiile din acest muzeu reprezinta farmacisti, cadre didactice de mare prestigiu din cea de a doua jumatate a secolului XIX si prima jumatate a secolului XX (I. Vintilescu, N.T. Deleanu, Em Belcot, S. Gh Konya, Alex. Ionescu Matiu, I. Selmiciu).
- Prof. dr. doc. M. Cotrau a lasat in 1998 acestei colectii fotografii, numeroase tratate stiintifice, lucrari de marca in domeniul farmaciei ce stau la dispozitia studentilor si cadrelor didactice.
Colectia de istoria farmaciei "Fondul Martian Cotrau", sub forma actuala, a fost inaugurata cu ocazia simpozionului "Alimentatia actuala, Implicatii toxicologice si clinice" dedicat memoriei profesorului Martian Cotrau (1923-1998) din 7-9 aprilie 2005, Iasi.
Aceasta succinta prezentare a Colectiei de Istoria Farmaciei "Fondul Martian Cotrau" de la Facultatea de Farmacie din Iasi este o incercare de a dezvalui iubitorilor profesiei farmaceutice marile valori inchise insa intr-un spatiu prea mic.  


  


  


  


  


  


  

  
   
Obiective 2011
PROGRAM DE ACTIVITATE PE ANUL 2012
Actiuni SRIF in 2012
RAPORT DE ACTIVITATE PE ANUL 2012
 
Copyright © 2009 SRIF. Toate drepturile rezervate.