Colecții

Colectia muzeala Bucuresti

Colectia de Istoria Farmaciei

Despre aceasta colectie s-a publicat un material in revista „RETROSPECTIVE MEDICALE – Studii, note si documnte” in 1985 [2].

In acest material autorul prezinta preocuparile pentru organizarea unor colectii muzeale de Istoria Farmaciei inca din anul 1949. In continuare sunt descrise etapele organizarii acestei colectii si importanta ei din punct de vedere al Patrimoniului National Cultural.

De fapt, aceasta colectie reprezinta Sectia A din cadrul Muzeului National de Istoria Farmaciei, redeschis la 20 mai 2000, actiune inscrisa in programul Reuninunii Nationale.

Recent s-a publicat un articol cu titlul „Un muzeu in suferinta”.

Despre Muzeul national s-a vorbit la cel de-al 36-lea Congres International de Istoria Farmaciei in 2003 [1].

Prima informatie despre un muzeu la care farmacistii romani au contribuit, dateaza din 1919 cand a aparut la Iasi lucrarea „Societatea medico-naturalista si Muzeul national din Iasi (1830-1919)”. Deducem din aceasta informatie ca Societatea din Iasi a infiintat primul Muzeu de Istoria Farmaciei pe teritoriul tarii noastre. Precizam ca aceasta Societate a avut printre membrii fondatori si farmacisti.

Al-II- lea muzeu mentionat in literatura farmaceutica, este Muzeul Scolii Nationale de Medicina, Farmacie si Medicina Veterinara, infiintata in 1857 la Bucuresti de catre Carol Davila (1828-1884) [1].

Contributii foarte importante pentru formarea unei colectii si a unui muzeu la Bucuresti, au avut Prof. Ion Vintilescu (1881-1954) si Farm. publicist Aurel Scurtu (1875-1948).

Din initiativa Prof. Vintilescu si prin stradania Farm. Aurel Scurtu, care a colectionat obiecte si documente, carti vechi din diferite zone ale tarii, Consiliul Profesoral al Facultatii de Farmacie din Bucuresti, a infiintat in 1936 la 16 februarie „Muzeu al Artei si Culturii Farmaceutice” care prin decizia de la 1 iulie 1936, este denumit „Muzeul National al Farmaciei” [4].

Prezentam cateva imagini din aceasta colectie:

Colectia muzeala Craiova

Colectia de Istoria Farmaciei,
Muzeul de Istoria Medicinii si Farmaciei „Victor Gomoiu” Craiova

Colectia de Istoria Farmaciei a M.I.M.F. „Victor Gomoiu” din Craiova cuprindea 1057 de piese grupate pe doua domenii – „Farmacia medievala” si „Farmacia moderna”.
Exemple:
– un tabel cronologic al farmaciilor din Oltenia în secolul al XIX-lea, cu emblema farmaciei, anul înfiintarii si numele fondatorului;
– vitrina cu toate farmacopeile romane;
– statuete reprezentand pe Hygea;
– bustul lui Carol Davila;
– bustul farmacistului Stefan Caracas;
– emblemele originale ale unor farmacii;
– instrumentar si vesela pentru practica farmaceutica: piulite de lemn si portelan, prese pentru tincturi, masina de lemn pentru supozitoare, masina pentru închis capsule amilacee, mojare de sticla si portelan, filtre, vas italian de faianta pictata din secolul al XVII-lea, diverse recipiente de portelan pentru substante, inscriptionate în limba latina, balante si mobilier de farmacie din secolul trecut. 

Colectia de ustensile si aparatura farmaceutica
din cadrul M.I.M.F. „Victor Gomoiu” Craiova

1. Vase farmaceutice din sec. XVI–XX.
2. Mojare.
3. Filtre de apa (portelan).
4. Infuzoare.
5. Percolatoare.
6. Retorte.
7. Cutite din lemn si os pentru taiat produse vegetale.
8. Moara pentru macinat seminte (de ex.: mustar).
9. Moara pentru unguente.
10. Presa pentru fructe.
11. Presa pentru produse vegetale.
12. Presa manuala pentru comprimate.
13. Malaxor manual pentru comprimate.
14. Extractor pentru sirop.
15. Centrifuga.
16. Cornisa pentru distilator.
17. Autoclave.
18. Presa pentru umplut tuburi cu unguente.
19. Retorte.
20. Matrita pentru sapun.
21. Presa pentru trochisti cu santonina (antiascarizi).
22. Formalizator.
23. Masina pentru conspergat pilule.
24. Glob vitrina.
25. Piese pentru umplut casete

Colectia muzeala Iasi

Colectia Muzeala de la Facultatea de Farmacie – Iasi (Fondul Martian Cotrau)

Pentru a fi un bun farmacist trebuie sa cunosti atat trecutul cat si prezentul acestei profesii.
Regretatul prof. dr. doc. Martian Cotrau de-a lungul anilor a fost preocupat de infiintarea unui muzeu de istoria farmaciei ca baza de invatamant pentru studenti.
Profesorul a reusit sa adune numerose carti, documente, manuscrise, obiecte farmaceutice si tablouri ce constituie Colectia Muzeala de Istoria Farmaciei din Iasi, oferind celor interesati date semnificative asupra trecutului profesiei noastre.
Colectia Muzeala de Istoria Farmaciei de la Facultatea de Farmacie din Iasi cuprinde multiple tipuri de exponate, pentru care merita sa consemnam:
– Documente vechi: dintre care o importanta deosebita o reprezinta cele semnate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. In timpul domniei sale organizarea serviciului medical in Principatele Unite este incontestabila: acum apare cea dintai Farmacopee Romana si prima lege sanitara. Valeriu Bologa denumeste acesta perioada (perioada Unirii si a deceniilor imediat urmatoare) „etapa organizatorica” a istoriei medicinii romanesti.
– Cartile in numar de 327, de o valoare inestimabila ne prezinta pas cu pas istoria dezvoltarii stiintelor farmaceutice de-a lungul veacurilor .
– Prima Farmacopee Romana (1862): una din primele farmacopee din sud-estul Europei.
– Alte carti importante sunt: Index Medico Pharmaceutique (N.T. Deleanu si I. Coniver, 1937), Formularul preparatelor galenice (pentru laboratoare si farmacii) a lui Emil Belcot (1946), Memento terapeutic a lui George A. Dumitrescu Manuk (1928), Curs de chimie neorganica a lui Longinescu, ed. XVIII, 1932, Cultura si recolta plantelor farmaceutice a lui Grintescu (1945) precum si Revista Farmacia (nr. 1-1926): organul Asociatiei Generale a farmacistelor din Romania.
– Alte carti de mare valoare existente in colectia muzeala sunt: Farmacopeea Universales (1851); Formulaire des Medicamentes Nouveaux (1914) a lui Limousin, Annales Merck, Bulletin de la Federation Internationale Pharmaceutique (1949); Traite de Chemie Toxicologique a lui Ogier (1899); Analyse Chemique quantitative (1891) a lui – Fresenius .
– Colectia mai cuprinde 63 recipiente farmaceutice vechi de diferite forme si marimi din portelan, lemn, metal, sticla. O importanta deosebita o reprezinta vasul din lemn de Quina, o figura antropomorfa de ritual medical cultura Cucuteni si un mojarul din 1914.
– Din instrumentarul farmaceutic-medical in colectie se gaseste o balanta de epoca, un pilular, forma pentru supozitoare si primul tub Rontgen din Romania confectionat de profesor Dragomir Hurmuzescu .
– S-au adunat 71 de produse farmaceutice apartinand unor laboratoare si firme de prestigiu din tara si din strainatate dintre care amintim: 3 produse farmaceutice ambalate in cutiute speciale de la Farmacia Nationala La Fortuna a lui Skarlat Konya din Iassi, Benerva Forte – produs Hoffman La Roche, Cloroform Merck, Glanduitrin – preparat de Laboratoarele de Stat, Centrala Industriei Chimice Farmaceutice Bucuresti.
– Tablourile si fotografiile din acest muzeu reprezinta farmacisti, cadre didactice de mare prestigiu din cea de a doua jumatate a secolului XIX si prima jumatate a secolului XX (I. Vintilescu, N.T. Deleanu, Em Belcot, S. Gh Konya, Alex. Ionescu Matiu, I. Selmiciu).
– Prof. dr. doc. M. Cotrau a lasat in 1998 acestei colectii fotografii, numeroase tratate stiintifice, lucrari de marca in domeniul farmaciei ce stau la dispozitia studentilor si cadrelor didactice.
Colectia de istoria farmaciei „Fondul Martian Cotrau”, sub forma actuala, a fost inaugurata cu ocazia simpozionului „Alimentatia actuala, Implicatii toxicologice si clinice” dedicat memoriei profesorului Martian Cotrau (1923-1998) din 7-9 aprilie 2005, Iasi.
Aceasta succinta prezentare a Colectiei de Istoria Farmaciei „Fondul Martian Cotrau” de la Facultatea de Farmacie din Iasi este o incercare de a dezvalui iubitorilor profesiei farmaceutice marile valori inchise insa intr-un spatiu prea mic.

Varia

Patrice Boussel

Librarian at Histyorical Library from the city of Paris, with the help from M. Henri Carles et M. Bouvet, published in his ,,Histoire illustrée de la Pharmacie”, (Paris 1949), a poem by Jacques et Paul Contant (p. 15) two pharmacists from the XVII-th century.
Assez vraiment on ne te prise,
O Pharmacie, qui transmise
Fus du ciel éthéré ça bas,
Quand Jupin, le haut tonnant père,
Ayant digéré sa colère,
Voulut retarder nos trépas.
Sans toi, heureuse Pharmacie
Au tombeau cherroit notre vie